Web ordinacija Web ordinacija

Carski rez – potreba ili moda?

U web ordinaciji portala MOJEzdravlje u narednih 30 dana ordinirajući ljekar je dr. Alica ├äÔÇáurić-Bajić, specijalista ginekologije i akušerstva sa uvodnom temom o porodu metodom hirurškim putem ili carskim rezom. U uvodnoj temi dr. ├äÔÇáurić-Bajić govori o indikacijama i generalno o carskom rezu, koji danas postaje sve više moda, a sve manje potreba

Porod ili donošenje novog bića na svijet je ranije tretiran kao prirodna i spontana pojava, bez prevelikog upliva medicine. To je normalan čin, koji se ne bi trebalo tretirati kao bolest.

Danas su stvari potpuno drugačije. Carski rez ili porođaj hirurškim putem je postao simbol ženskih prava na izbor. Danas se glavna polemika vodi, a mišljenja su podijeljena, između onih koji smatraju da način poroda treba da bude stvar ličnog izbora i onih koji zagovaraju čisto medicinske indikacije za porod carskim rezom.

Posljednju deceniju broj žena koji se odlučuje na porod carskim rezom je u naglom porastu. Danas pojedine države nastoje da stimulišu i razviju kulturu prirodnog, spontanog poroda,a da istovremeno ljekari upozoravaju trudnice na moguće komplikacije i ozbiljnost samog operativnog zahvata, jer je statistika neumoljiva i smrtnost od posljedica carskog reza je 1 posto.

Ipak i pored kampanje edukacije i preferiranja prirodnog porođaja od strane zdravstvenih radnika, broj poroda carskim rezom i dalje raste. Samo u Americi u posljednjih dvadeset godina broj carskih rezova se udvostručio. U Italiji i Australiji gotovo svaka treća žena se porodi carskim rezom. Brazilski ginekolozi i akušeru su rekorderi po broju poroda carskim rezom i taj broj doseže procent i do 90 posto.

Pristalice slobodnog izbora, po pitanju načina poroda, smatraju da sama žena treba da odluči o načinu poroda, jer se to tiče njenog tijela. Oni zagovaraju tezu po kojoj je carski rez, kao metoda poroda, manje bolna i sa manjim traumama za porodilju i dijete.

Kontra pristalica slobodnog izbora po pitanju carskog reza su oni koji tvrde da se neindikovanim carskim rezom porodilja i novorođenče izlažu nepotrebnom riziku postooperativnim komplikacija, kojih buduće maje nisu ni svjesne.

Treba skrenuti pažnju svim onima koji danas relativiziraju carski rez, kao bezbjednu operaciju što jeste tačno i ona radi se rutinski, ali ne treba zaboraviti i treba budućim porodiljama skrenuti pažnju da je carski rez operacija koja se izvodi u općoj anesteziji, koja ostavlja ožiljak i koja kao i svaka operacija može da izazove komplikacije kao što su: infekcija, povreda mokraćne bešike, nekontrolisano krvarenje (atonija) i poremećaj u zgrušavanju krvi (tromboza).

Nikako nije dobro pokušavati izjednačavati i stavljati u istu ravan porođaj prirodnim putem i carski rez. Protivnici carskog reza smatraju da se na taj način obmanjuju porodilje i da se prikriva prava ozbiljnost intervencije koja nosi potencijalne rizike.

Pristup kojim se pokušava relativizirati ozbiljnost hirurške invazivne intervencije, kakav je carski rez, nije dobar pristup i zbog tog pristupa porodilja se bez mnogo razmišljanja odlučuje za “bezbolni” porođaj ├óÔéČ” za carski rez.

Indikacije za i protiv carskog reza su ozbiljno medicinsko pitanje, oko kojeg i ljekari ginekolozi-akušeri često imaju dileme i vode ozbiljne polemike.

Tokom devetomjesečnog vođenja trudnoće, od strana ginekologa-akušera, potrebno je sagledati sve aspekte trudnoće i procijeniti ima li realne potrebe za porod carskim rezom. Bitno je o ovom pitanju razgovarati sa trudnicom i potencijalno je pripremiti i na opciju da se porod, završi i carskim rezom.
Indiciran carski rez je metoda, koja može doslovno značiti spas za majku, bebu ili oboje i treba je ozbiljno razmatrati kao opciju.

Sa druge strane carski rez je ozbiljna operacija i oporavak porodilje nakon poroda carskim rezom traje duže od običnog vaginalnog poroda i zato ne treba carski rez idealizirati.

Indikacije za carski rez

– nenapredovanje poroda, dakle ušće maternice se ne može potpuno otvoriti

– nesrazmjer veličine djeteta i veličine majčine karlice

– pretpostavka da je djetetovo zdravlje u opasnosti (prijeteća asphyxia), ili iz razloga da je posteljica prestala vršiti svoju funkciju posao ili zbog prignječenja pupčane vrpce (vrlo često omotane oko bebinog vrata)

– uzdužni položaj bebe sa prednjačećim zatkom (guzom), tj. beba nije u poziciji u kojoj se može poroditi vaginalnim putem.

– stanje majke, trudnički dijabetes, srčane bolesti, visok tlak, višeplodna trudnoća (ne u svim slučajevima)
– hitni slučajevi kao placenta previa, prerano ljuštenje posteljice i eklampsija (ovo predstavlja apsolutne indikacije za carski rez)

Priprema za carski rez

Ukoliko je carski rez planiran ili postoji mogućnost da zbog komplikacija vaginalni porođaj mora biti završen carskim rezom, ranije se obično urade sve neophodne pretrage, krvna slika, EKG i sl.

Ukoliko se carski rez planira u bolnici, koja može obezbijediti i spinalnu anesteziju, anesteziolog može procjeniti i ponuditi carski rez u općoj ili lokalnoj (anastezija u kičmeni stub), tzv.epiduralna anestezija.

U preoperativnoj pripremi obriju se stidne dlake u području venerinog brijeg i porodilja se klistira. Obavezno je i postavljanje katetera za mokrenje.

Operacija

Sam operativni zahvat traje 10-15 minuta.

Postoje dvije vrste reza uzdužni i poprečni. Danas se uglavnom radi poprečni u bikini zoni koji je sa estetskog stanovišta prihvatljiviji.

Nakon što se izvadi beba i posteljica počinje zatvaranje slojeva, od materice do kože.

>> Izvođenje carskog reza možete pogledati OVDJE

*Ne preporučuje se osjetljivim osobama, zbog uznemirujućeg sadržaja videa.

Oporavak

Ukoliko je sve proteklo bez komplikacija u bolnici ćete ostati 3-4 dana i potrebno je da nakon izlaska imate osobu koja će se brinuti o vama i bebe. Cjelokupni oporavak traje do šest sedmica (babinje), a može trajati i nekoliko mjeseci.

Vaginalni porod nakon carskog reza?

Mišljenje ljekara ginekologa-akušera, koje preovladava, je da 60-80% žena treba i drugi porod završiti carskim urezom, ukoliko je i prvi porod tako dovršen.

Danas većina ljekara potiče trudnice da pokušaju porod završiti vaginalno. Da biste uopće to probali morate zadovoljiti ove uslove:

– da je majka zdrava i u dobroj kondiciji

– vaša karlica je normalne veličine, dakle omogućuje vaginalni porod

– čekate samo jedno dijete

– dijete je u položaju sa glavom dolje

Majke se uglavnom brinu zbog mogućnosti da dođe do pucanja maternice po ožiljku od prethodnog carskog reza, ali taj strah Vas ne treba mučiti, naime od kada se operacije rade poprečnim rezom pucanje se pojavljuje samo u 1-2 % slučajeva, gotovo jednako često kao i kod poroda kod kojih nije bilo ranijeg carskog reza.

Je li carski rez dobra odluka?

Nedostaci carskog reza:

1. Duže oporavljanje. Strah od bolova prilikom porođaja često trudnice dovede do odluke rađanja carskim rezom, za koji se smatra kako je to brži proces koji zahtjeva tek dan ili dva boravka u bolnici. Ali, zbog korištenja anestezije i drugih lijekova, kao i samog operativnog zahvata, oporavak je duži u usporedbi s prirodnim porodom.

2.  Povećana mogućnost infekcija, krvarenja i tromboze. Za razliku od prirodnog poroda, carski rez povećava šanse infekcije i vanjskih i unutarnjih rezova. U nekim se slučajevima može pojaviti jaka infekcija koja zahtijeva daljnje operativne zahvate i jake doze antibiotika.

3.  U mnogim se slučajevima žene nakon poroda carskim rezom žale na dobivanje viška kilograma koji se koncentrišu u području ispod reza. Isto tako, mnoge se žene žale na gubitak osjeta na i oko područja reza. 

4.  U usporedbi s bebama rođenim prirodnim putem, bebe rođene hirurškim zahvatom, radi lijekova korištenih za vrijeme operacije, nisu u potpunosti receptivne odmah nakon poroda. Također, dojenje “hirurških” beba zahtjeva više napora od dojenja beba rođenih vaginalnim putem.

Kako izbjeći štetne učinke carskog reza

Kako biste izbjegli bolove i traume nakon operacije u svoju dnevnu rutinu možete uvesti neke promjene.

1.  Počnite šetati redovno već nekoliko mjeseci nakon poroda. Ovo će pomoći održavanju fleksibilnosti tijela i pomoći će uklanjanju ukočenost nakon operacije.

2.  Možete započeti s redovnim režimom vježbanja kako bi vam tijelo ostalo aktivno i fleksibilno (danas vrlo popularne i poželjne škole za trudnice).

3.  Obavezno uzimajte sve lijekove onoliko dugo koliko vam je propisao ljekar, kako biste spriječili razvijanje postporođajne infekcije i druge komplikacije.  

4.  Odlazite na redovne preglede kako biste izbjegle bilo kakve komplikacije nakon poroda.

Sve u svemu, na carski se rez najbolje odlučiti samo kada je on potreban, a ne kako bi se izbjegla bol i napor pri prirodnom porodu.

Zašto rizikovati s nepotrebnim hirurškim zahvatom, kad u današnje vrijeme postoje prirodne i bolje tehnike poroda sa puno manje komplikacija?

Mnogi današnji ljekari predlažu carski rez zato što se pacijentice boje boli prilikom prirodnog, vaginalnog poroda. Carski rez s druge strane može imati mnogo neželjenih komplikacija i posljedica. Odluku o načinu poroda trebali biste donijeti nakon razmatranja svih činjenica i rizika te obavezno uz rukovođenje vašeg ljekara, koji uz sagledavanje parametara i indikacija treba da odluči na metodu kojom ćete na svijet donijeti vaše najvoljenije biće.  

Ne zaboravite! Carski rez treba izvoditi samo onda kada za to postoje indikacije, a ne zato što se na carski rez porodila neka glumica ili vaša razmažena komšinica.

 dr. Alica ├äÔÇáurić-Bajić,
 
specijalista ginekologije i akušerstva
 
Služba za ženske bolesti i porodiljstvo

KB Zenica
 

Vaša pitanja iz ginekologije i akušerstva možete u narednih 30 dana postaviti na e-mail ordinacija@mojezdravlje.ba