Kultura Tuzla

Počeo Proljetni međunarodni festival knjige

U Mercator centru u Tuzli na oko 4 000 četvornih metara izlagačkog prostora danas je počeo Proljetni međunarodni festivalu knjige i trajat će do 31. maja

U Mercator centru u Tuzli na oko 4 000 četvornih metara izlagačkog prostora danas je počeo Proljetni međunarodni festivalu knjige i trajat će do 31. maja.  

 Ovaj projekt, kao svojevrsna knjižna, festivalska i sajamska manifestacija, realizira se u zajedničkoj organizaciji “Mercator BiH” Sarajevo, “Forma Nuova” Tuzla i IKD “University press” Sarajevo, a pod generalnim pokroviteljstvom Općine Tuzla.

 Po riječima Zlatka Alidžanovića, direktora Forma Nouve, na sajmu sudjeluje preko stotinu izlagača.

 “Zavaljujući Mercatoru, koji nam je ustupio prostor, svjedoci smo jednog modernog, europskog sajamskog paviljona, u kojem se ove godine nalazi preko stotinu izlagača organiziranih u kolektivne i pojedinačne sajamske nastupe. Na ovom međunarodnom festivalu sudjeluje jedanaest izlagača izdavačkih kuća iz Srbije, šest iz Hrvatske, zatim preko predstavnika dvije idavačke kuće iz Crne Gore te iranski i francuski kulturni centri u BiH.

 Ono što je bitno to je da imamo i jamstvo “Europske asocijacije sajmova” da ćemo nakon ovogodišnjeg Prvog međunarodnog festivala knjige dobit status ravnopravnog člana ove asocijacije“, dodao je Alidžanović.

 Organizatori su uložili velike napore kako bi se ovaj projekt u cijelosti realizirao na najvećoj mogućoj razini. S tim u vezi, za vrijeme Festivala organizirat će se u prezentacijskoj dvorani na sajmištu i promocije izdavačkih kuća, knjižnih ostvarenja, autora u okviru tuzlanske knjižne scene, zatim razgovori i paneli iz oblasti knjižne produkcije zemalja iz regije koje će posjetitelji Festivala moći pogledati.

 Na Festivalu će se naći i tri izložbe: 100 godina Meše Selimovića, 65 godina Izdavačke kuće Bosanska svjetlost i Izgubljena mjesta – izložba fotografija u organizaciji Goethe Instituta.

 “U sklopu izložbe izdavačke kuće Bosanska svjetlost moći će se pogledati izložba svih do sada objavljenih naslova, kao i naslovi koji su odoljeli ratnom vihoru s obzirom na to da je zgrada Svjetlosti teško stradala, pa je i dobar dio naslova nestao, ali na neki način smo i taj fond, u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom revitalizirali.

 Osim ove izložbe, Goethe institut BiH imat će i promociju knjige “Nestala mjesta”, a riječ je o fotomonografiji i pričama o mjestima u BiH koja su stradala u ratu“, istaknuo je Dragan Marković, direktor University pressa.