Moje zdravlje Uništava plakove

Novosti o vitaminu C

Otkrivena je nova funkcija vitamina C - liječenje koje uključuje vitamin C uništava toksične proteinske nakupine, koji se stvaraju u moždanom tkivu kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, objavljeno je u časopisu Journal of Biological Chemistry

Otkrivena je nova funkcija vitamina C – liječenje koje uključuje vitamin C uništava toksične proteinske nakupine, koji se stvaraju u moždanom tkivu kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, objavljeno je u časopisu Journal of Biological Chemistry.
 
Naime, znak Alzheimerove bolesti su amiloidni plakovi, koji sadrže proteinske nakupine, a koji uzrokuju propadanje nervnih stanica. One koje prve propadnu su nervne stanice u centru za pamćenje. Najnovija istraživanja, provedena na miševima, ukazuju da upravo vitamin C uništava te plakove.
 
Podsjetimo, vitamin C je moćan antioksidans, a već dokazani protektivan učinak na veliki broj bolesti, od obične prehlade do srčanog infarkta i demencije.
 
─ćinjenica je da trenutno ne postoji način liječenja koji bi izlječio Alzheimerovu bolest, no istraživanja su usmjerena na metode liječenja koje bi usporile odnosno odgodile progresiju bolesti, s naglaskom na ublažavanje simptoma.

Stoga ovo istraživanje omogućuje razmatranje novih pristupa u liječenju ove bolesti, a naglašava i novu potencijalnu ulogu vitamina C.