Zanimljivosti Istra┼żivanje

Filmovi utiču na našu psihu i zdravlje

Zanimljiva istraživanja pokazala su kako gledanje filmova utiče na naše zdravlje, raspoloženje i generalno stanje uma

Zanimljiva istraživanja pokazala su kako gledanje filmova utiče na naše zdravlje, raspoloženje i generalno stanje uma.

Tužni filmovi vas čine sretnim

Poslije gledanja drame o na primjer nesretnom ljubavnom paru, će vas nakon gledanja zapravo učiniti sretnima. Naime, bit ćete zadovoljniji svojim životom. Dok za one koji su skloni depresiji, vrsta ovakvih filmova se ne preporučuje.

Harry Potter podstiče djecu da budu kreativni

Djeca koja su gledala filmove o Harryju POtteru postigla su mnogo bolje rezultate na testovima kreativnog mišljenja.

Potresni filmovi vas vraćaju u depresiju

Ljudi koji su preživjeli depresivna stanja, mnogo dublje razmišljaju o potresnim scenama koje su vidjeli u filmu, čak i veoma emotivno doživljavaju. Sve to može biti veliki okidač za povratak u depresiju.

Jezivi zvuci dižu pritisak

Zvukovi poput klanja, ali i škripanje vrata u hororu, podižu naš pritisak nevjerovatnom brzinom. Takođe, dolazi do ubrzanog kucanja srca, što može da izazove aritmije ili neke ozbiljnjije probleme.

Filmovi mogu da nam kontrolišu misli

Magnetnom rezonancom (fMRI) naučnici su pratili reakcije na Hičkokov film “Beng i mrtav si!”. Mozak kod 65 posto gledalaca je reagova potpuno isto. Dakle, putem filmske tehlogoije može da se utiče na osjećanja i njihov intenzitet.

Horor filmovi mogu da dovedu do srčanog udara

Dok gledate horor film vaše srce kuca mnogo jače i brže nego inače. Potom, dolazi do povećanja pritiska, a zatim slijedi srčani udar. Kao primjer navedena su dva smrtna slučaja tokom gledanja filma “Pasija”, koji na dramatičan način prikazuje posljednje sate Isusovog mučnog života.