Kolumna Ko─Źni─Źari na ─Źistini

Mostarci u smrtnom zagrljaju stranačkih interesa

Rješenja oko mostarskih izbora ulaze u svoju završnu fazu, jer sada se jasno zna da će koalicioni partneri na ruke u Parlamentu BiH čekati do posljednjeg dana, odnosno do 1.8.2016. godine

Piše: Faruk Dizdar

Rješenja oko mostarskih izbora ulaze u svoju završnu fazu, jer sada se jasno zna da će koalicioni partneri na ruke u Parlamentu BiH čekati do posljednjeg dana, odnosno do 1.8.2016. godine. Zakonski, Centralnoj izbornoj komisiji potrebno je samo dva mjeseca kako bi, ukoliko dođeprvenstveno do političkog dogovara oko izbora u Mostaru, završila tehnički dio svog posla iomogućila Mostarcima da izađu na izbore u desetom mjesecu Simptomatična je izjava i prvog čovjeka HDZ BiH Dragana Ćovića, televiziji N1 kako on vjeruje da će ipak kao Mostarac izaći na izbore u desetom mjesecu, ali najinteresantnije od svega je izjava koju su prečuli svi, a glasi : ” Mi, kao takvi, više nikoga ne interesujemo”, misleći pri tom na poteze i dogovore koji se odugovlače oko rješenja mostarske izborne sage. Ćović i dalje nastavlja svoj igrokaz i javno kazuje kako neće pristati na ucjene,a to se u ovom slučaju odnosi na stav druge strane koja traži i direktan izbor gradonačelnika, postojanje dogradonačelnika te pravo glasa biračima u Centralnoj zoni kao posebnoj izbornoj jedinici. HDZ BiH želi da birači u centru grada glasaju u stopljenoj multietničkoj jedinici koju čini Jugozapad, Stari Grad i Centralna zona gdje tako zajedno ima oko 50 000 stanovnika od toga 30 000 u izbornoj jedinici Jugozapad gdje su HDZ ovi birači u većini. Začuđuje još više što HDZ BiH grčevito odbija direktan zbor gradonačelnika i glasanje po principu jedan čovjek jedan glas kada se zna da su baš oni u svojoj apelaciji Ustavnom sudu BiH tražili da se i taj princip glasanja ispoštuje i u Mostaru.

Proces ogovora sada ubrzava i Vijeće za implementaciju mira PIC, koje traži da se prije zakonskog roka, čak za manje od mjesec dana nađu rješenja i konkretizuje dogovor u Parlamentu BiH.

Ipak, čini se kako su se u završnoj fazi razgovora i razmatranja opcija da li Mostaru trebaju samo kozmetičke ili suštinske promijene ukazali istinski kočničari svih procesa. Ako je do sada bilo i malo sumnje, u posljednjoj etapi očigledno se vidi kako retrogradnu politiku nekadašnjeg prvog čovjeka GO SDA Zije Hadžiomerovića slijepo slijedi njegov nekadašnji sekretar, a danas predsjednik gradskog odbora Salem Marić. On se uz pomoć davno zaboravljene Fatime Leho, te uz pravne savjete nekadašnjeg gradonačelnika Mostara Hamdije Jahića i vječnog sdaovskog eksperta Damira Sadovića, vratio politici podjele grada i po svaku cijenu želi da sebi osigura mjesto načelnika općine Stari grad koja bi prema tom planu obuhvaćala cijeli istočni dio grada od Blagaja do Bijelog Polja.

Salem Marić više ni ne krije kako ova ideja ima za cilj omogućiti jeftinu rasprodaju građevinskog zemljišta na području istočnog dijela grada, koji i danas izgleda kao ratne 1993. godine.

Iako su predstavnici međunarodnih organizacija, te svih ambasada sa sjedištem u Sarajevu, Bakiru Izetbegoviću jasno poručili kako nema govora o tome da “muslimanska enklava” u obliku mostarske općine koja dijeli grad na istok i zapad postoji čak i u ideji, čini se kako Salem Marić uz spomenute mentore ignorira sve i svakoga samo da bi došao do svog cilja.

Prošla je puna godina dana kako je Salem Marić preuzeo rukovodstvo u mostarskom ogranku SDA, ali ni do danas nije dao niti jednom mediju intervju u kojem bi jasno predstavio kuda to planira ova stranka ići pod njegovim vodstvom, a sada je jasno i zašto stalno iz sjene i uz najbliže suradnike kreira atmosferu podjela i isključenja.

Ćlanovi GO SDA Mostar bili su šokirani Marićevim potezom kada je bez ikakvog znanja i prethodnog usaglašavanja Zakon o Mostaru i uređenje grada na dvije općine predstavio kao prijedlog oko kojeg se trebaju okupiti sve probosanske stranke. Politika isključivanja članova gradskog odbora iz donošenja najvažnijih odluka kada je riječ o Mostaru, postala je sastavni dio Marićevih socijalnih vještina jer posljednjih dana javnost zasipa saopćenjima u kojima o budućnosti Mostara želi isključiti NVO, koordinacije i pojedince, smatrajući kako samo on uz uski krug svojih poslušnih stranačkih kolega ima moć odlučiti ko može učestvovati na razgovorima.

Pitanje svih pitanja u mostarskoj čaršiji glasi: kome najviše odgovara podjela Mostara na dvije općine i šta bi time grad dugoročno dobio? Poznavaoci prilika u GO SDA Mostar znaju kako je stranka pukla poput šipka na nekoliko frakcija i to podvelešku, blagajsku, bjelopoljku, drežnjačku, stolačku, te kako podveleški lobi predvođen Marićem pokušava dominirati nad svima. Bakir Izetbegović požalio se bliskim suradnicima u Sarajevu kako ništa ne zna o Marićevim postupcima te da i njega zaobilazi u svojim odlukama, kako je ogorčen jer politikom isključivanja stalno navlači bijes građana na stranku kao i da je u dubokoj dilemi što da radi sa prvim čovjekom GO SDA Mostar.

Da je SDA Mostar opasno krenula ka radikalizaciji odnosa unutar grada i to baš u trenutku kada će koalicioni partneri pod pritiskom međunarodne zajednice donijeti Izborni zakon za Mostar, svjedoče i fotografije sa platoa Podveležje na obilježavanju vojne manifestacije ” Putevima pobjede ” gdje je cvijeće na spomen obilježje uz sam vrh SDA polagao i Kerim Hadžiosmanović. Ovaj nagli zaokret prema 1992. godini i obnavljanju pokidanih veza sa porodicom Hadžiosmanović, poznavaoci prilika u Mostaru smatraju skokom u ambis i očitim vapajem Salema Marića da bilo ko iz gradskog miljea pristupi stranci.

Ne bi bilo ni iznenađenje da ime Kerima Hadžiosmanovića bude na kandidacijskoj listi za gradonačelnika, koji bi trebao po svemu sudeći nastaviti putanjom Suada Hasandedića.

Stranačke kolege Salema Marića tvrde kako je on ovaj rigidni stav zauzeo jer se boji što će se zateći u papirima nakon što on ode sa funkcije koju je naslijedio od svog mentora Zije Hadžiomerovića sa kojim punih 15 godina vodi politiku odumiranja istočnog dijela grada Mostara.

Inače predsjednik GO Mostar, prijeratni kurir u Aluminijskom kombinatu, dobro se snašao posljednjih 15 godina na račun stranke, pa tako posjeduje vikendicu na Podveležju, stan u mostarskom naselju Zalik, apartmane u Neumu, te stan u Sarajevu. Od kada je preuzeo glavnu riječ u SDA Mostar nagrađen je i savjetničkom pozicijom u kabinetu potpredsjednice F BiH Melike Mahmutbegović, te ima ured u zgradi Vlade F BiH u Mostaru u kojem prima stranke, a u njemu se nalazi jedan stol i jedna stolica. Salem Marić tako uživa razne pogodnosti koje je sebi osigurao stranačkim pozicijama, pa osim invalidnine i paušala koje ima u stranci, saznajemo kako želi, ukoliko san o načelničkoj poziciji propadne u narednom periodu sebi obezbijediti status parlamentaraca u federalnom domu.

Da je Salem Marić shvatio kako kroz stranku može kontrolirati potpuno javni život grada Mostara, imenovanja, zaposlenja i druge aktivnosti, ovih se dana može čuti i informacija koja kruži gradom kako čak gradonačelniku Ljubi Bešliću šalje sms poruke ko će i u koji upravni odbor biti imenovan gdje se primaju naknade od 40 KM pa na više. Iz ovog je sasvim jasno kako Marić i njegova retrogradna politika naslijeđena od Zije Hadžiomerovića, Mostar želi držati u smrtnom zagrljaju, a samo i isključivo na vlastitu korist.

Hoće li centrala u Sarajevu disciplinirati GO SDA Mostar, ili će samo nijemo promatrati kako Mostarci pate jer se zbog retrogradne sdaovske lokalne politike nalaze u svakom obliku geta, ili će se konačno preduzeti konkretni potezi na rješavanju dugogodišnje krize zbog nedostatka zakonodavne vlasti,
saznat će se vrlo brzo.

https://www.youtube.com/watch?v=