Intervju Lejla Salihagi─ç-Br─Źi─ç

Izjavu da su politički aktivne žene frustrirane, pripisujem neiskustvu aktuelnog načelnika Efendića

Lejla Salihagić-Brčić kandidatkinja je za načelnicu Naše stranke Novi Grad Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima

Lejla Salihagić-Brčić kandidatkinja je za načelnicu Naše stranke Novi Grad Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima.

Salihagić-Brčić je za MOJportal.ba obrazložila svoje programske ciljeve, iznijela prijedloge šta je to što Novom Gradu nedostaje te skrenula pažnju na položaj žena u javnom i političkom životu.

Razgovarala: Anela Ramić-Šabanić/ saradnica portala 

MOJportal: Lejla, kandidatkinja ste za načelnicu ispred Naše stranke za Novi Grad Sarajevo. Šta za Vas predstavlja kandidatura na lokalnim izborima 2016?

Salihagić-Brčić: Oduvijek sam se borila za ono u šta vjerujem. Vjerujem u Bosnu i Hercegovinu, vjerujem da su predstavnici trenutne vlasti manjina i da je mnogo više nas, običnih, razumnih ljudi koji samo očekujemo i tražimo dostojanstven život.

Upravo to za mene predstavlja i ova kandidatura. Borbu protiv haosa u kojem živimo. To je moj način da stanem pred svog sina i kažem da sam ulogu roditelja shvatila kao najodgovorniju moguću i da se svom snagom borim za kreiranje boljeg okruženja u kojem će odrastati.

A ona podrazumijeva da ne gledam mirno na tlačenja i kršenja elementarnih prava sa kojima se suočavamo.

MOJportal: Koji su Vaši najvažniji programski ciljevi?

Salihagić-Brčić: Općina Novi Grad je najmnogoljudnija općina u FBiH, ali odgovorno tvrdim i jedna od najperspektivnijih. Na funkciji načelnice jedan od prvih projekata će biti kreiranje poslovnih zona sa obezbjeđenim priključcima i sa administrativnim aparatom koji će omogućiti brzu i jednostavnu registraciju poslovnih subjekata.

Govorim dakle o dugoročnom kreiranju izvora prihoda za općinu. Raspolažemo sa vrlo malim kapacitetima za predškolski odgoj i obrazovanje, a sa druge strane su ogromne potrebe. Jedna od mojih najvećih zamjerki trenutnom načelniku je upravo zanemarivanje ovog pitanja.

Istina bilo je sporadičnih ulaganja u predškolstvo, najčešće upravo kao odgovor na inicijative vijećnika Naše stranke. Obrazovanje, pa i predškolsko, je jedna od ključnih kompetencija lokalne samouprave. Ulaganje u ovaj segment je višedimenzionalno značajno. Prvenstveno jer olakšavamo roditeljima, finansijski i praktično. Javne predškolske ustanove zbog učešća javnih sredstava su jefitinije za konačnog korisnika.

Štedimo roditeljima novac i vrijeme, jer trenutno imamo situaciju da su roditelji sa naše opštine primorani upisivati djecu u predškolske ustanove u ostalim dijelovima grada, koji su udaljeni, pa dnevno potrošite i po dva-tri sata na prijevoz dijete do vrtića i nazad.

Zaštita okoliša i kreiranje sigurne životne sredine su,takođe,među ključnim politikama Naše stranke.

MOJportal: Kako biste ocijenili rad aktuelnog načelnika Novog Grada Semira Efendića?

Salihagić-Brčić: Cijenim odlučne ljude. Mislim da aktuleni načelnik pripada toj kategoriji. Lokalni izbori su sa aspekta političkih kandidata možda i najobjektivniji.

Jer onda stvari posmatrate iz perspektive građanke ili građanina određene zajednice što vam omogućava vrlo jasnu sliku i neposredan uvid. Kao građanka mogu reći da živim u naselju sa devastiranom infrastrukturom, od centralnog trga, dječijih igrališta i sportskih terena pored kojih vam zbog stanja u kom se nalaze, konstatno treba dežurna ekipa hitne pomoći, do oštećenih trotoara i higijensko-sanitarnih problema sa pacovima, žoharima…

Dakle, mogu reći da nemam ni malo ugodne uslove života. 

MOJportal: Područje općine Novi Grad trenutno je jedno od najvećih gradilišta u gradu. Za te projekte potreban je novac. Kako komentirate uvećanje općinskog budžeta na gotovo 40 miliona KM?

Salihagić-Brčić: Kada radite projekte, onda morate posmatrati njihov dugoročni efekat. Međutim, dozvoljavanjegradnje koja donosi sredstva samo trenutno, posebno ako ih dalje ne reinvestirate, nego nepovratno utrošite, nije dobar način upravljanja budućnošću općine. Jako je dobro što danas imamo budžet od 40 miliona KM.

Ali šta ćemo sutra kada tih 40 miliona potrošimo, a nemamo više zemlje za gradnju? Upravo iz tog razloga se za raspolaganje javnim sredstvima, odnosno sredstvima svih nas građana, koristi termin investiranje, a ne trošenje.

Dodatni problem koji zahtjeva posebnu obradu je taj što gradnju ne prati neophodna infrastruktura, kao što su parkinzi, škole, vrtići, ambulante, uređeni prostori za zajedničko korištenje…A buduće načelnike i načelnice čeka izazov kako riješiti te probleme o kojima se nije razmišljalo kada je trebalo.

MOJportal: Šta je to što nedostaje Novom Gradu?

Salihagić-Brčić: Već sam naprijed dobrim dijelom i odgovorila na ovo pitanje. Nedostaju projekti koji donose dugoročne investicije i radna mjesta. Nedostaju sigurna mjesta (otvorene i zatvorene površine) za provođenje slobodnog vremena djece, mladih, odnosno građanki i građana svih generacija.

Nedostaje socijalna politika, odnosno podrška ugroženim kategorijama. Po prirodi sam pozitivna i proaktivna osoba, i daleko više volim pričati o budućim aktivnostima, nego kritikovati. Dakle, lista nedostataka je dugačka, ali zaustavit ćemo je ovdje.

MOJportal: Aktuelni načelnik je svojevremeno izazvao burne reakcije javnosti komentarom o političkom organiziranju žena, konkretnije, nazvavši parlamentarke i aktivistice “frustriranim ženamaÔÇŁ. Da li je Bosna i Hercegovina još uvijek konzervativna sredina koja teško prihvata uspjeh žene u političkom i javnom životu?

Salihagić-Brčić: Društvo koje ne koristi potencijale žena, ne koristi 50% svojih ukupnih potencijala. Ne treba puno pameti da zaključimo da je takvo društvo na ogromnom gubitku.

Ipak, mislim da smo se u tom smislu počeli uozbiljavati i sazrijevati. Novi Grad je jedina sarajevska gradska općina koja ima kandidatkinje za načelničku poziciju. Kao što rekoh na početku, ličnog sam mišljenja da smo, pa evo i po ovom iskoraku, jedna od najperspektivnijih općina. 

Što se tiče komentara na izjavu aktuelnog načelnika rekla bih da ono što govorimo predstavlja nas, a ne onog o kome govorimo. Nepoznato izaziva strah i oprez, tako da takvu izjavu i reakciju aktuelnog načelnika pripisujem neiskustvu i nepoznavanju.

MOJportal: Da li ste upoznati sa kandidatima za načelnike/ce iz drugih stranaka? Imate li konkurenciju među njima?

Salihagić-Brčić: Kampanja još uvijek nije počela, tako da osim zvaničnih biografija nisam upoznata sa detaljima njihovih programa. Svakako da cijenim svakog konkurenta i konkuretkinju, ali svoju kandidaturu posmatram na drugačiji način.

Usmjerena sam prema našim građankama i građanima, našim životnim poteškoćama sa kojima se svi suočavamo i iznalaženju najkvaltetnijih rješenja, tako da u tom smislu ne razmišljam o političkoj konkurenciji.

MOJportal: Može li novogradska  ljevicaÔÇŁ dobiti više povjerenja od strane građana u odnosu na “desnicuÔÇŁ na predstojećim izborima?

Salihagić-Brčić: Na proteklim izborima pobjeda desnice  sa oko 17-18% osvojenih glasova u odnosu na ukupan broj glasača nije bila pobjeda većine, nego revolt i kazna građanki i građana političkoj opciji koja je iznevjerila njihovo povjerenje.

Program Naše stranke za ove izbore, a koji je rezultat stalne komunikacije sa žiteljima naše općine, će izvesti ponovo ljude na biračka mjesta. 

https://www.youtube.com/watch?v=