Savjetovalište Obratite pa┼żnju

Tihi signali koji ukazuju da je našem tijelu potrebna pomoć

Ako s našim organizmom nešto nije u redu, tijelo će nam to i reći. Međutim, nerijetko te signale ignorišemo, pa simptomi mogu da prerastu u ozbiljniji zdravstveni problem

Ako s našim organizmom nešto nije u redu, tijelo će nam to i reći. Međutim, nerijetko te signale ignorišemo, pa simptomi mogu da prerastu u ozbiljniji zdravstveni problem.

1. Problemi sa spavanjem, razdražljivost, grčevi u nogama

Ukoliko vas muče ovi problemi, morate da konzumirate više hrane bogate magnezijumom i kalcijumom kao što su sjemenke lana, sjemenke suncokreta, bademi, spanać, kelj, blitva, cvekla, šljive i marelice.

2. Prevelika želja za slanom hranom

Alarmira na infekciju ili upalu negdje u tijelu, naročito ako se radi o upali urogenitalnog trakta. Isprobajte i prirodni antibiotik koji liječi svaku upalu bešike.

3. Suha koža

Vašoj koži treba više vitamina E, pa morate da povećate unos biljnog ulja, masnih riba i koštunjavog voća.

4. Pretjerana želja za slatkim

Može da bude znak iscrpljenosti nervnog sistema i da je vašem tijelu potrebno više glukoze kako bi se napunilo energijom. U trenucima kada osjetite neodoljivu želju za slatkim pojedite malo meda ili tamne čokolade kako biste izbjegli probleme u gastrointestinalnom traktu.

5. Krvarenje desni

Morate da pijete više čaja i da konzumirate više voća jer je krvarenje desnih znak da vam nedostaje vitamina C. Bogati izvori vitamina C su bijeli luk, voće i povrće. Takođe, pijte više čaja.

6. Suha koža na laktovima

Upućuje na nedostatak vitamina A i C. Konzumirajte više narandži, kajsija, šargarepe i bundeve.

7. Povećana želja za morskom hranom

Ukazuje na nedostatak joda u organizmu.

8. Velika želja za kiselom hranom

Vašem organizmu je potrebna hrana koja će podstaći rad žuči i jetre. Dodajte više limuna i brusnica vašoj ishrani.

9. Lomljiva kosa i nokti

Upućuje na nedostatak vitamina B i kalcijuma. Konzumirajte više mlijeka, krompira, mahunarki, pšeničnih klica i zrnevlja.

10. Preterana želja za sirovom hranom

žudite li za sirovom hranom, to može da ukazuje na probleme sa jetrom ili gastritis. Sirova hrana će ublažiti grčeve i umiriti želudac, piše Zadovoljna.hr.

https://www.youtube.com/watch?v=