Savjetovalište Otkrivamo!

4 ključna savjeta za pravilnu njegu vagine

Izgled i zdravlje intimnog dijela tijela i dalje važe za tabu teme. No, svi ovi faktori često su od presudnog značaja za normalan život, optimalno zadovoljstvo u seksu i ostvarivanje uloge roditelja

Izgled i zdravlje intimnog dijela tijela i dalje važe za tabu teme. No, svi ovi faktori često su od presudnog značaja za normalan život, optimalno zadovoljstvo u seksu i ostvarivanje uloge roditelja.

Zdravlje najosjetljivijeg ženskog dijela tijela, vagine, veoma je važno. Problemi koji loše utiču na vaginu su brojni i mogu negativno da utiču na plodnost, želju za seksom i postizanje orgazma. Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu ugrožavati zdravlje, a da toga uopšte nismo svjesni.

Da biste sačuvali zdravlje svoje intimne zone, reagujte na svaku promjenu mirisa i izgleda sekreta, ne dopustite da se infekcija razvije i komplikuje. Bar jednom godišnje posjetite ginekologa zbog redovnog ginekološkog pregleda. Takođe, posjetite vašeg ginekologa čim primijetite neke čudne simptome, te da se vaša vagina “osjeća drugačijeÔÇŁ, kako biste na vrijeme otkrili u čemu je problem i uspješno ga riješili.

1. Higijena

U međuvremenu, povedite računa o higijeni vašeg intimnog područja. Mnoge žene pogrešno održavaju intimnu regiju, a mi vam danas donosimo savjete kako da vašu vaginu njegujete na pravilan način kako biste izbjegli eventualne probleme.

Svaka prosječna žena se bar jednom u životu susrela sa cistitisom, bolnom upalom koja zahvata područje između mokraćne bešike i analnog otvora. Kako biste spriječili ili bar smanjili razmnožavanje bakterija, povedite računa o načinu na koji brišete intimnu regiju poslije korištenja toaleta. Pomjeranje papira od analnog otvora ka vaginalnom širi infekciju, stoga se obavezno obrišite u suprotnom smjeru od navedenog.

2. Pranje blagim sapunom

Topla voda i agresivna kupka za tijelo mogu narušiti prirodnu ph vrijednost ne samo kože tijela, nego i vaginalne sluzokože. U intimnoj higijeni preporučuje se izbjegavanje alkalnih sapuna. Njihovom upotrebom se stvaraju uslovi za razvoj brojnih patogenih bakterija. Umjesto toga uzmite neki neutralan gel za tuširanje ili najobičniji sapun za bebe. Danas postoje i sredstva za intimnu njegu žena koja svojom kiselošću (pH) stvaraju prvu branu infekciji genitalnog trakta. Ovi preparati s biljnim ekstraktima ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu. Obratite pažnju da sapun ili preparat koji koristite za intimnu higijenu, ima Ph oznaku od 3,8 do 4,5, i na taj način spriječite moguću promjenu bakteriološke sredine u vagini.

Takođe, imajte u vidu da vagina ima moć samočišćenja, što znači da je sasvim dovoljno blagim sapunom oprati njen spoljašnji dio. Nikako nemojte ispirati njenu unutrašnjost jer na taj način možete povećati mogućnost infekcije. Izbjegavajte da intimno područje perete sunđerom ili rukavicom za kupanje koji mogu nanijeti povrede na nježnoj i osjetljivoj sluzokoži polnih organa. Takođe, povedite računa da se nakon tuširanja brišete grubim pokretima peškirom, već višak vode pokupite blagim tapkanjem intimnog područja.

3. Njega vagine tokom ciklusa

Prije svega, nikako nemojte da se kupate u bazenu ili kadi za vrijeme menstruacije, već se samo tuširajte. Tokom “onih danaÔÇŁ što češće mijenjajte uloške ili tampone, najmanje pet-šest puta dnevno. Na ovaj način umanjićete neprijatan miris vagine koji se razvija tokom ciklusa, ali i spriječiti mogućnost razmnožavanja bakterija. U svakodnevnu njegu uvedite i korištenje vlažnih maramica kojima ćete se osvježiti prije promjene uloška.

Ukoliko koristite tampone, imajte na umu da on smije da se nalazi u tijelu najduže dva do četiri sata. Takođe, nemojte tampone da koristite konstantno i svaki put kada imate ciklus, već to radite samo povremeno, i nikada, ali baš nikada ih ne koristite tokom noći. Ovo je veoma važno, jer neredovno mijenjanje tampona i njegovo dugotrajno držanje u tijelu može prouzrokovati infekcije ili sindrom toksičnog šoka, koji se smatra kao potencijalno fatalna bolest.

Takođe, izbjegavajte svakodnevnu upotrebu dnevnih uložaka, jer oni sprečavaju “dotok vazduhaÔÇŁ do vagine i na taj način proizvode toplu, vlažnu, zatvorenu sredinu, što pogoduje razvoju bakterija i raznih infekcija. Isto važi i za sintetički donji veš koji bi trebalo da izbjegavate kako bi koža mogla da “dišeÔÇŁ. Radije birajte pamučne gaćice i šire pantalone i na taj način spriječite moguće infekcije.

4. Obavezno tuširanje nakon treninga ili seksa

Ljudi koji su skloniji znojenju, trebalo bi da mijenjaju donji veš barem dva puta na dan. Posebno je važno da se presvučete nakon treninga jer su tople i mokre gaćice idealne za razmnožavanje bakterija i gljivica. Ukoliko bakterija uđe u vaginalni kanal ona može da izazove tešku infekciju.

Stoga, ako redovno trenirate nabavite udoban pamučni veš u kojem ćete vježbati, a koji ćete skinuti odmah po završetku treninga i istuširati se kako biste spriječili eventualne infekcije. Isto važi i za vrijeme nakon seksa, kada je vagina vlažna i prekrivena znojem, što takođe može imati pogubne posljedice, te se preporučuje da se istuširate nedugo nakon vođenja ljubavi.

https://www.youtube.com/watch?v=