Stanje na putevima

BIHAMK – Kolovozi jutros pretežno mokri na većini puteva, oprezno voziti

Ovoga jutra na većini putnih pravaca saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, zbog čega se savjetuje maksimalno oprezna vožnja.

Upozorava se na moguće odrone zemlje ili kamenja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prijevoja.

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Posebno izdvajamo puteve u dolinama rijeka Neretve i Save. U južnim i jugozapadnim krajevima zemlje kolovoz je suh, a vozačima se skreće pažnja na učestale jake udare vjetra.

I dalje traju radovi u tunelu Kalovita Brda na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale), zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog radova se usporeno saobraća na magistralnom putu M-17 na lokalitetima: Konjic (kod mosta), Donji Hadžići, i Drivuša, magistralnom putu M-14.1 Odžak-Vukosavlje, kao i regionalnim putevima: R-469 živinice-Međaš, R-445 Semizovac-Visoko i R-461a Srebrenik-Donja Orahovica.

Aktivna su klizišta na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na tim dionicama, izmijenjen je režim saobraćanja.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.