Sjećate li se “MumijevihÔÇŁ?

Mumi, mama Mumi, tata Mumi, Svire, Groka i Mala Mu┬áneki su od omiljenih animiranih likova uz koje smo odrastali (ili, ako ćemo iskreno, već u “odraslimÔÇŁ godinama provodili vrijeme).

Ukoliko ste jedna od osoba koja se još uvijek sjeća riječi iz uvodne pjesme ove animirane serije, imamo sjajne vijesti za vas.

Naime, televizijska kuća Skaj (Sky) objavila je da im je jedan od┬á projekata za narednu godinu animirana serija “Dolina MumijevihÔÇŁ (“MoominvalleyÔÇŁ), a glasove likovima posudiće neka od najvećih imena Holivuda.

Glumačku postavu čine Kejt Vinslet (Kate Winslet), Rozamund Pajk (Rosamund Pike), Teron Egerton (Taron Egerton), Vorvik Dejvis (Warwick Davis), Ben Pauli (Ben Powley) i Edvin Endre.

Serija će biti bazirana na originalnim stripovima koje je kreirala Tuvi Jansen (Tove Jansson), za produkciju će biti zadužena finska produkcijska kuća Gatsi (Gutsy Animation), a za režiju Stiv Boks (Steve Box).

Marika Makarof (Marika Makaroff), kreativna direktorka i izvršna producentkinja Gatsija, izjavila je da je “Dolina MumijevihÔÇŁ finsko-britanska saradnja, sa vrhunskim britanskim timom, koji uključuje Oskarom nagrađivanog režisera Boksa i Emijem nagrađivane scenariste Marka Hakerbija (Mark Huckerby) i Nika Ostlera (Nick Ostler), pored nevjerovatne glumačke postave.

Iako Skaj djeluje i u Italiji, Njemačkoj i Španije, projekat “Dolina MumijevihÔÇŁ će biti realizovan samo za područje Velike Britanije, a svjetlost dana ugledaće pred kraj sljedeće godine.

Naslovna fotografija: www.moomin.com