Kultura

Tuzlak Adis Imširović aktuelni viceprvak svijeta sa posljednjeg “67. Trofeja za harmoniku” održanog u Francuskoj

Adis Imširović, učenik Osnovne muzičke škole Tuzla u klasi profesora Vildić Emira ponovno je briljirao na internacionalnom takmičenju, te na posljednjem "67. Svjetskom trofeju za harmoniku", najrespektabilnijem svjetskom takmičenju osvojio 2. mjesto, odnosno laskavu titulu viceprvaka svijeta.

Nakon što je u aprilu pokorio njemačku prijestolnicu harmonike, sada je uzeo učešće na Conf├ęd├ęration Mondiale de l’Accord├ęon koji još od 1951. godine pod svojim okriljem, svake godine u drugoj zemlji diljem svijeta organizuje najveće i najrespektabilnije harmonikaško takmičenje, a koje okuplja gotovo četrdeset nacija sa svih kontinenata svijeta.

Domaćin ovogodišnjeg “67. Svjetskog trofeja za harmoniku” (67th Troph├ęe Mondial de l’Accord├ęon) bila je Francuska, odnosno grad Onet-le-Ch├óteau, a takmičenje je održano u periodu od 23. do 29. oktobra 2017. godine. Podsjetimo, Adis je u ariliu mjesecu ove godine pod mentorstvom svog profesora, kao jedini predstavnik BiH osvojio 1. nagradu na takmičenju u Njemačkoj, a kojeg je organizirao ugledni “Hohner konzervatorij Trossingen” i “Evropska harmonikaška federacija”.