Kultura Veliki broj dešavanja

Historijski muzej BiH novembar posvetio predstavljanju muzejske djelatnosti

Predstavljanjem slikovnice ”Bajka o muzejskom kraljevstvu” počela je manifestacija ”Mjesec muzeja” u okviru koje će Historijski muzej Bosne i Hercegovine tokom novembra predstaviti svoje aktivnosti, a akcent je na približavanju muzejske djelatnosti najmlađoj publici.

Direktorica te institucije kulture Elma Hašimbegović na konferenciji za medije je kazala da će djeci biti približena muzejska djelatnost, situacija u današnjim institucijama kulture, ali i priča o važnosti publike u procesu oživljavanja muzejskih institucija i naslijeđa.

– Historijski muzej drugi put organizira ‘Mjesec muzeja’, a osim slikovnice tokom novembra ćemo otvoriti i brojne izložbe, te organizirati radionice za djecu i odrasle, diskusije i promocije – istakla je Hašimbegović.

Naglasila je da je Historijski muzej osnovan i otvoren u novembru te je to bio razog da ovaj mjesec bude posvećen programskim sadržajima u vezi s kulturno-historijskim naslijeđem, unapređivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja bh. društva.

Autorice slikovnice, čijim predstavljanjem je počela manifestacija ”Mjesec muzeja”, su Elma Hodžić i Sanela Husić-Musabašić.

Hodžić je istakla da su svi muzejski eksponati posebna priča koji su u slikovnici dobili ”ruke, noge i karaktere” da bi djeci bilo zanimljivije.

– želimo djeci objasniti šta je muzej i šta su muzejski eksponati. Husić-Musabašić je svojim ilustracijama ‘utoplila’ ovo naše muzejsko kraljevstvo ┬á- navela je Hodžić.

Aktivnosti u okviru ”Mjeseca muzeja” nastale su kroz saradnju Historijskog muzeja BiH s domaćim i regionalnim partnerima, Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Asocijacijom arhitekata BiH, Odsjekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te Udruženjem ”Dajte nam šansu”.

Ćitav projekt, kako je rečeno, naišao je na finansijsku podršku Balkanske mreže muzeja i Fondacije ”Kulturno naslijeđe bez granica”.