Savjetovalište Web ordinacija Kuhanje i namirnice

5 stvari koje morate znati o pripremi gljiva

Gljive su superhranjive, zdrave i ukusne namirnice i u ovo doba godine često ih pripremamo.

No, kako bi izvukli ono najbolje iz ove namirnice potrebno je i pripremati je na pravi način. Zato donosimo pet stvari koje morate imati na umu kod kuhanja jela s gljivama.

Kreativna priprema obroka u staklenkama

1. Gljive spadaju u namarnice s prirodno visokom razinom umami okusa. Kada ih uključite u obrok bogat proteinima, mogu pomoći da se osjećate zadovoljnije, tvrdi istraživanje provedeno 2014. godine na Sveučilištu Sussex.

Kineska ili japanska juha? Odaberite recept po svom ukusu

2. Birajte gljive koje su lagano vlažne, ali čvrste. Stabljike moraju biti dovoljno nježne da se daju blago saviti.

3. Istraživanja su pokazala da grilovane gljive sadrže više antioksidansa od kuhanih ili prženih.

Gljive: naučite razlikovati otrovne od jestivih!

4. Rezane gljive su poput spužve, pa su sklone zadržavanju vode ako ih isperete. Kako bi odstranili prljavštinu, očistite ih pojedinačno prije rezanja s vlažnim papirom i netom prije kuhanja.

5. Kako bi izbjegli da bijele gljive potamne kod pripreme, narežite ih i polijte sokom od limuna netom prije kuhanja.

Fino jelo na brzinu: polpete od riže i suhih vrganja

M. P.

Foto: Shutterstock

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš