Ekonomija Vije─çe stranih investitora

Apel Vijeće stranih investitora – Odlučnije i hrabrije krenuti u reforme u BiH

Vijeće stranih investitora┬áuputilo je apel nadležnim na svim nivoima vlasti da odlučnije i hrabrije krenu u hitnu realizaciju reformi jer se BiH po lakoći i ambijentu poslovanja nalazi na samom začelju evropskih zemalja i nazadovala je za┬ásedam mjesta.

To je navedeno u novom izvještaju Svjetske banke Doing business 2018 o lakoći poslovanja, koji nas ne iznenađuje jer u svojoj strukturi i analiziranim pokazateljima detektira i sugerira na poteškoće na koje smo┬ájasno ukazali┬áu izdanju “Bijele knjige”, saopćili su iz Vijeća stranih investitora. . ┬á

Ističu da se┬ávećina rješenja i preporuka kako otkloniti poteškoće nalazi u novom izdanju “Bijele knjige” i da┬ásvaka nova mjera treba biti povoljnija po kompanije, a ni u kom slučaju nepovoljnija.

Realizacijom preporuka iz “Bijele knjige” znatno bi se poboljšao poslovni ambijent u BiH, razina rasta BDP-a, stranih i domaćih ulaganja, zapošljavanje i standard građana.

Aktualna ekonomska situacija, rezultati izvještaja, niska razina stranih direktnih ulaganja (FDI), niska razina zaposlenosti, standarda i kupovne moći stanovništva, kao i negativnih demografskih kretanja, jasno ukazuje na potrebu i hitnost reformskog djelovanja,┬áukazuje Vijeće stranih investitora.┬á┬á

Podsjećaju da su definirani izvorni ciljevi Reformske agende u kojima je jasno izraženo opredjeljenje realizaciji mjera i zakona kako bi se otklonile barijere, smanjilo porezno opterećenje na rad i kapital,┬árazina┬á sive ekonomije, a time bi se otvorio put ulasku svježem┬ákapitalu, investicijama, novom zapošljavanju i boljem standardu.