Auto Zahvaljuju─çi boljoj prodaji

Honda podigla prognozu rasta profita

Kako prenosi Tanjug, japanska kompanija Honda motor je povećala prognozu godišnjeg profita zahvaljujući snažnoj prodaji motocikala i slabijem jenu, ali su optimistične cifre i dalje niže u odnosu na rezultat iz prošle godine.

Treći po veličini japanski proizvođač automobila sada očekuje neto profit od 585 milijardi jena (5,0 milijardi dolara) u poslovnoj godini do marta 2018, umkesto ranije projektovanih 545 milijardi jena, prenosi agencija Frans pres.

Međutim, revidirana brojka je i dalje niža za pet procentnih poena u odnosu na prošlogodišnju dobit.

Kompanija je podigla prognozu operativnog profita sa 725 milijardi na 745 milijardi jena, što je u odnosu na godinu dana ranije niže za 11,4 odsto.

Prockena prihoda je povećana sa 14,5 hiljada milijardi jena na 15,05 hiljada milijardi, što je za 7,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Na revidiranje projekcije poslovnih rezultata Honde uticalo je “povećanje prodaje u konsolidovanom sektoru motocikala i povoljni efekti deviznog kursa jenaÔÇŁ, navodi se u saopštenju kompanije.

Honda očekuje da će kurs nacionalne valute prema američkoj moneti u prosjeku iznositi 109 jena za dolar u tekućoj poslovnoj godini, u odnosu na raniju procjenu od 107 jena za dolar.

Niži jen čini japanske proizvođače automobila konkurentnijim na inostranim tržištima i uvećava njihove profite prilikom konvertovanja zarade iz inostranstva u domaću valutu.

 

tagovi