Fudbal Sport

Prošla je 21 godina od prve pobjede bh. reprezentacije

Prošla je tačna 21 godina od kada je reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila prvu pobjedu. Krajem novembra 1995. godine tadašnji selektor Fuad Muzurović je zajedno sa Ismirom Pintolom, Vedinom Musićem, Ibrahimom Durom, Muhamedom Konjićem, Senadom Begićem, Nedžadom Fazlagićem, Esmirom Džafićem, Enesom Demirovićem, Husrefom Musemićem, Asimom Hrnjićem, Almirom Turkovićem, Saitom Fazlagićem i Amirom Osmanovićem počeo da piše historiju našeg nacionalnog tima prijateljskom utakmicom protiv Albanije u Tirani.

Poraženo smo tada s 2:0, ali svejedno je bilo srce puno ponosa. Nakon godinu dana FIFA i UEFA su priznale Nogometni savez naše zemlje i postali smo “dio pričeÔÇŁ.

Na prvu pobjedu čekali smo do 6. novembra 1996. godine. Na Koševu smo slavili sa 2:1 protiv supermoćne Italije koja je igrala u najjačoj postavi u kojoj su bili Maldini, Casiraghi, Ravanelli, Simone, Chiesa, Zola, a selektor je bio Arrigo Sachi, koji je nakon spomenute utakmice dobio otkaz.

Poveli smo pred oko 40.000 gledatelja golom Salihamidžića u šestoj minuti, Chiesa je ubrzo izjednačio, ali je Bolić u 41. minuti zabio za 2:1 i na kraju pobjedu. Za BiH su nastupali Dedić, Šabić, Dadić, Beširević, Konjić, Pintul, Begić, Jašarević, Glavaš, Halilović, Kapetanović, Bolić, Brkić, Salihamidžić, Baljić i Musić.

tagovi