Region

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska nije bila agresor u BiH

Hrvatska nije bila agresor u Bosni i Hercegovini već je najviše učinila da ta zemlja opstane kao cjelovita država, rekla je u četvrtak u Zagrebu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Kao predsjednica Republike Hrvatske želim jasno i nedvosmisleno poručiti da se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor već je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH kao države”, rekla je predsjednica u posebnoj izjavi za javnost na Pantovčaku nakon što se u srijedu vratila u Hrvatsku skrativši posjet Islandu zbog događanja u haškoj sudnici.

Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjsku presudu protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata, nakon čega je u sudnici general Slobodan Praljak popio otrov i preminuo kasnije u bolnici.

“Želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka, čovjeka koji je radije dao život nego živio kao osuđenik za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije počinio”, rekla je.

Vijeće je također, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici, utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno vijeće izreklo je pravomoćnu presudu za zločine nad muslimanima u BiH 1993-1994,  potvrdivši šestorici dosuđene kazne iz prvostupanjske presude i tim predmetom, jednim od najsloženijih, sud je završio 24-godišnje postojanje.

Sud je potvrdio da je bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

(FENA) M.K.

2 komentara

Klikni da komentarišeš

  • Draga Kolindice men se cini da si i ti pohlepna kad je Bosna u pitanju .Svi bi ste vi dragi susjedi htjeli jesti piti ratovati u BiH ko i Srbi,a poslije kaj nik je kriv.Hocete Bosnu isparcati kako vama odgovara na 3 djela po zamisli Tudjmana i MIlosevica i nasljednika Dodika i da ne nabrajam.Cast velikanima kao Tito bio je i STipe Mesic damije naci i casnog Srba sto pusta sve Bosance i Hercegovce koji su rodjeni u BIH da se dice svoim porijeklom a ne da po svijetu saltaju nas ko da smo Turci,Kurdi il sta vise nismo.Zivio Mesic.SRetna ti Nova 2018 Domovino

    • Budalama Nacistima Iz BOsne i susjedstva nikako da upali zeleno svjetlo da Bosna moze i mora u EU ida niko od Bosne u Svietu ne zeli vidjeti izdijeljene vjerski podijeljene nacionalisticke jedinice jer tad bi se i citav svijet moro podijeliti al hajd najteze je to dokazat priglupom seljaku Dodiku iz Laktasa sto se bavio kriminalom i tako obogatio pa se dici ko da je Amerikanac ane seljak pa et mi nismo rodjeni u Bosni iako jesmo zaledio nam krv seljak ispraznom pricom dvadeset i kusur godina