Film Zanimljivosti Mnogi detalji nisu poznati

“Sam u kući” gledate uvijek za Novu godinu, a 10 sitnica o njemu niste znali

Od 1990. godine tokom božićnih praznika i Nove godine prikazuje se filmska komedija “Sam u kući”. Iako ste ga do sada ko zna koliko puta pogledali, vjerujemo da ne znate za neke detalje.

1. Scenarista John Hughes napisao je cijeli scenario za samo devet dana. Ideja je došla spontano, nakon porodičnog putovanja u augustu 1989. godine u Evropu. On je dvije semdice kasnije, nakon što su se vratili kući, postavio pitanje: Šta da je jedno od djece slučajno ostalo kod kuće?

2. Iako je uloga Kevina napisana posebno baš za Macaulay Culkina, reditelj Chris Columbus ipak je odlučio da napravi audiciju. Na njoj se na kraju pojavilo više od 200 tinejdžera, ali su se ipak zadržali na Macaulayju.

3. Osim Macaulayja, u filmu je glumio i njegov mlađi brat Kieran Culkin, koji je dobio ulogu Kevinovog brata Fulera.

4. Zanimljivo je da je “Sam u kući” ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda jer je u prvom vikendu prikazivanja film zaradio nevjerovatnih 17 miliona dolara. Punih 12 sedmica proveo je na prvom mjestu, a zatim nastavio da bude među deset najviše prikazivanih filmova sve do naredne godine. Zbog svega toga proglašen je najomiljenijim filmom 1990. godine i ušao u Guinnessovu knjigu rekorda za najbrže rastuću akcijsku komediju na svijetu, piše CDM.

5. Kuća, smještena na Lincoln aveniji 671 u gradu Winnetka, Illinois, postala je prava atrakcija za turiste. Na tome su zaradili i prethodni vlasnici, koji su dali dopuštenje da se film snima na njihovom imanju, pa su kuću 2012. godine prodali za nevjerovatnih 1.585 miliona dolara. Zanimljivo je da se radnja prvog nastavka filma odvija u Parizu, dok Kevin sam boravi u velikoj kući u Illinoisu, a zapravo je većina filma snimljena u Chicagu.

6. Ulogu Harryjha Limea, kojeg je glumio Joe Pesci, prije njega su odbili Robert De Niro i John Lovick.

7. Za scenu u kojoj glumac Daniel Stern ulazi kroz prozor u kući i staje na staklene kuglice, on sam je insistirao da stane na njih bosim nogama.

8. U jednoj od scena na licu Daniela Sterna pojavljuje se ogromna tarantula, koja je stvarna. Snimljena je iz prve, ali Stern nije zapravo vrisnuo, odnosno nije pustio glas, ne želeći da uplaši pauka.

9. Za ovim filmom najviše lude u Poljskoj. Čak četiri miliona ljudi tamo ne može da dočeka božićno vrijeme da bi gledali “Sam u kući”. Taj film zapravo je bio prvi od “zapadnjačkih filmova” prikazanih u Poljskoj nakon pada komunizma 1990. godine.

 

10. Da se sve scene odigraju u stvarnom životu, Harry i Marv ne bi nikada preživjeli sve Kevinove zamke i klopke. Godine 2012. sve je dokazao i doktor Ryan St. Clair, koji je za medije sagledao sve povrede, od pucnjeva u čelo i prepone, vruće gvožđe, limenka koja pada na glavu i slično, i zaključio vjerovatan ishod tih povreda.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš