Ekonomija Svijet Kina ZAVRNULA SLAVINU Severnoj Koreji – nema izvoza nafte i naftnih derivata

Šta će Kim Džong Un sada?

Geopolitičke tenzije su ove godine narasle zbog nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje

Kina u novembru nije izvozila naftu i naftne derivate u Severnu Koreju, pokazali su današnji podaci kineske carine, čime je, očigledno nadmašila zahteve sankcija koje su ranije ove godine uvele Ujedinjene nacije s ciljem da se ograniče isporuke nafte toj izolovanoj zemlji.

Peking u novembru takođe nije uvozio rudu gvožđa, ugalj ili olovo iz Severne Koreje, drugi ceo mesec od uvođenja novih trgovinskih sankcija UN.

Kina, koja je glavni izvor goriva za Severnu Koreju, prošlog meseca nije izvozila ni benzin, mlazno gorivo, dizel ili lož ulje izolovanom susedu, pokazali su podaci kineske Opšte uprave carina.

U novembru je takođe srezan kineski izvoz kukuruza u Severnu Koreju za 82 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 100 tona, što je najniži nivo od januara. Izvoz pirinča smanjen je za 64 procenta na 672 tona, najniže od marta.

Rafinerija nafte

Foto: Profimedia

Ukupna trgovinska razmena Kine sa Pjongajngom svedena je u novembru na 388 miliona dolara, odnosno na najmanji mesečni iznos u ovoj godini.

Istovremeno, kineski izvoz tečnog naftnog gasa u Severnu Koreju, koji se uglavnom koristi u domaćinstvima za kuvanje, porastao je u novembru za 58 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 99 tona. Izvoz etanola, koji može da se pretvori u biogorivo, porastao je za 82 posto na 3.428 kubnih metara.

Geopolitičke tenzije su ove godine narasle zbog nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje, s kojim Pjongjang godinama prkosi rezolucijama UN.

Kim Džong Un

Foto: Profimedia/ilustracija

Prošle sedmice, Savet bezbednosti UN je uveo nova ograničenja u trgovini sa Severnom Korejom, uključujući limitiranje isporuka naftnih proizvoda toj zemlji na samo 500.000 barela godišnje, podseća britanska agencija i dodaje da je potez Pekinga da potpuno zavrne slavine retkost.

Peking je ponovo pozvao sve zemlje da načine konstruktivne napore radi ublažavanja tenzija na korejskom poluostrvu, apelujući na upotrebu mirnih sredstava u rešavanju problema.

Tenzije su međutim ponovo ojačale nakon što je Severna Koreja 29. novembra objavila da je uspešno izvela novi test interkontinentalni balističkih raketa čiji domet doseže do kontinentalnog područja SAD-a.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš