Kultura Sarajevo

I institucije kulture posjećenije u vrijeme praznika: Mnogi žele vidjeti Vijećnicu, Rusi posjetili Historijski muzej

Ovih dana porastao je i broj posjeta institucijama kulture. Tako su svoju ulogu opravdale Vijećnica, Historijski muzej i Stara pravoslavna crkva u samom srcu Starog Grada, koji su ovih dana puni turista.

– U odnosu na sedmicu prije, osjetno je bio viši broj posjeta, posebno prethodnih dana, dok je već danas (jučer, op. a.) u opadanju. Imamo dvije stalne muzejske postavke, nove sobe posvećene 25. novembru, sobu savremenika, a turistima je najzanimljivija aula s vitražem – kazao nam je Tarik Hamzić, šef Službe za finansijske poslove Javnog preduzeća „Sarajevo“, koje upravlja Vijećnicom.

Historijski muzej imao je svega nekoliko posjetilaca, dok je Stara pravoslavna crkva u više navrata bila najzanimljivija turistima, gdje su evidentirane velike grupe posjetilaca, posebno iz Srbije.

Turisti iz Rusije u posjeti Historijskom muzeju

– Nisam baš siguran za broj, ali znam da putnici iz Srbije koji dolaze u BiH prvenstveno dolaze u Sarajevo kao destinaciju broj jedan i svake godine ih je sve više. Ja sam ove godine otprilike doveo nekih hiljadu ljudi, uglavnom iz zapadne Srbije – kazao nam je Nebojša Đurić, organizator grupe turista koju smo sreli u Staroj pravoslavnoj crkvi.

U Historijskom muzeju zatekli smo Rusa Denisa Volkhina, koji nam je rekao da je prvi put u BiH. U muzej je s dvoje prijatelja došao da bolje upozna historiju BiH.

Jučer su bila zatvorena vrata Zemaljskog muzeja, Brusa-bezistana – Muzeja Sarajeva, Muzeja Art kuće sevdaha i Umjetničke galerije BiH.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš