Moje zdravlje

Snižavaju li orasi holesterol?

Opće je poznato da orasi sadrže mnogo masnoća, ali bi jedno novije istraživanje moglo to da promijeni. Naime, ishrana bogata nezasićenim mastima, kakva se upravo nalaze u orasima, ima isti ili sličan uticaj na gubljenje težine kao i dijeta bez masnoća.

Istraživanje doktorke Šeril Rok, sa Univerziteta Kalifornije, došlo je do zaključka da ishrana koja sadrži orahe pozitivno utiče na nivoe holesterola u organizmu.

– Jedno od iznenađujućih otkrića ove studije je to da, i pored toga što su orasi bogati mastima i imaju dosta kalorija, dijete bogate orasima bi se po skinutim kilogramima mogle izjednačiti sa dijetama sa smanjenim unosom masnoća – kaže Rok.

– Imajući u vidu rezultate do kojih smo došli, kao i prethodno proučavanje uticaja oraha na zdravlje srca i težinu, moglo bi se reći da bi šaka oraha dnevno bila od koristi – dodaje ona.

Doktorka Rok je nadgledala grupu od 245 gojaznih žena, koje su učestvovale u programu skidanja kilaže. Njima su bile propisane tri različite dijete.

Jedna je uključivala hranu koja sadrži manje masnoća, a više ugljenih hidrata. Druga je bila orijentisana na ishranu sa manje ugljenih hidrata, a više masti, dok je treća je uključivala konzumaciju oraha, i sadržala više masti i manje ugljenih hidrata.

Poslije šest mjeseci, žene iz treće grupe ostvarile su sličan gubitak kilograma kao i one iz ostalih grupa, ali im se nivo lošeg holesterola snizio, dok je nivo dobrog holesterola porastao.

– Iako su orasi bogati mastima i kalorijama, treća dijeta se pokazala jednako uspješnom. Ispostavilo se kao da su žene na toj dijeti jele manje masnoće. Ne samo da su smršale, već im se nivo holesterola snizio – zaključuje autorka istraživanja.

Doktorka Šeril Rok veruje da je to rezultat povećanog unosa polinezasićenih masti koje se nalaze u orasima.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš