Fudbal

Weah pozvao Wengera na predsjedničku inauguraciju

Trener Arsenala Arsene Wenger izjavio je da ga je pozvao novi liberijski predsjednik George Weah na njegovu inauguraciju u ovom mjesecu.

Wenger je bio Weahov trener u francuskom timu Monaco između 1988. i 1992. godine, ali je kazao kako nije siguran da li će prisustvovati inauguraciji.

– George me je pozvao da budem prisutan u danu kada će postati predsjednik. Vjerujem da ću tada biti zauzet, ali ako budem suspendovan (zbog primjedbi sucima), imat ću vremena da odem – kazao je francuski stručnjak.

Wenger se suočava sa saslušanjem pred disciplinskom komisijom Nogometnog saveza zbog raznih komentara o sucima koje je davao u posljednjim sedmicama.

Trener Arsenala priznaje da mu je još treško povjerovati u ono što je Weah ostvario.

– Život tog čovjeka je istinski film. To je nevjerovatno. Mogao bi napraviti fantastičan film – izjavio je uzbuđeni Wenger.

– Sjećam se kada sam ga prvi put ugledao u Monacu, bio je pomalo izgubljen, nije poznavao nikoga, niko ga nije smatrao velikim nogometašem, ali je postao najbolji nogometaš svijeta u 1995. i danas je predsjednik svoje zemlje – kazao je.

Wenger se također prisjetio strasti i ljubavi koje je Weah pokazivao za Liberiju.

– Išao sam s Georgeom tokom perioda dok je bio rat u Liberiji i uvidio sam koliko je patio za svojom zemljom – dodao je Wenger.

– Želim da ima sretan predsjednički mandat i volio bih reći da je taj čovjek primjer za svakoga ko igra nogomet danas – kazao je.

Weah je pobjedio u drugom krugu predsjedničkih izbora prošlog mjeseca, porazivši Josepha Boakala s više od 60 posto osvojenih glassova.

On će naslijediti Ellen Johnson Sirleaf, prvu afričku predsjednicu države, prenosi BBC.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš