Bosna i Hercegovina Intervju Savjetovalište Udruženje trudnica i mama

“Mali ljudi”, velika čuda, najveće ljubavi

Ovaj put vam donosimo priču o malim ljudima Belmi i Aidi, velikim čudima koja prave i pomaganju dolazaka na svijet najvećih ljubavi.
Današnje društvene mreže, zaista, olakšavaju da se dođe do skoro svih informacija, koje su nam potrebne. Također, mnogo se diskusija pokreće na temu sreća, šta je to sreća. Odgovora je mnogo. Držati ga za ruku. Gledati u istom pravcu. Ćeifiti uz kahvu. Diplomirati. Putovati. Imati dovoljno novca za normalan život. Ovako možemo nabrajati do u nedogled. Svako ima svoje razloge za sreću. To je sigurno. Međutim, kada jednu majku upitate šta je najveća sreća, reći će uzeti u ruke svoje novorođenče ili pomirisati svoju bebu. 
Veoma često, do ostvarenja kao majke se prođe trnovit put, što zbog poteškoća pri začeću, održavanja trudnoće, ili jednostavno podnošenja normalnih simptoma kod urednih trudnoća. Pomoć, kako fizička, tako i psihička je, zaista, potrebna od samog početka trudnoće, poroda, ali i nakon dolaska tog malog bića na svijet.
Ovaj put vam donosimo priču o malim ljudima Belmi i Aidi, velikim čudima koja prave i pomaganju dolazaka na svijet najvećih ljubavi. Naime, Belma Šoljanin i Aida Džaferović su majke od po dvoje djece, diplomirane psihologinje i osnivačice Udruženja trudnica i mama. Ovi naizgled mali ljudi, dvije žene, koje žive među nama, kreću se, ne primijetimo ih, izgledaju kao ostali, svakodnevno prave čuda kada je u pitanju pomoć trudnicama i mladim mama. Iz ličnog iskustva i potrebe za savjetima prilikom trudnoće, ali i nakon dolaska bebe, ove dvije mlade žene osnovale su udruženje, tj. savjetovalište. U razgovoru s njima, primijetili smo da u svakoj rečenici pomenu ljubav. Ne može, a da vam to ne zapara uši. Zašto toliko govora o ljubavi, s ljubavlju iz ljubavi?
Jer postoje ljudi koji započinju mnoge stvari, rekli bismo poslove upravo iz ljubavi. Takve ćete odmah da primijetite.
Kada je udruženje osnovano?
Ova vrsta grupne podrške postoji od februara 2015.godine. U novembru, iste godine prerasta u zvanično Udruženje trudnica i mama, u Ministarstvu pravde, a na nivou Bosne i Hercegovine. Do danas broji skoro 40000 članica. To su, isključivo, žene.
O radu Udruženja?
U rad savjetovališta, uključene su sve struke. Savjeti su obrađeni i na blogu TIM-a, koji za godinu bilježi oko 5 miliona pregleda, sa 650 tema koje nas dvije pripremamo i ažuriramo za potrebe naših članica. Također, postoji i facebook grupa Online savjetovalište za trudnice i mlade mame.
Zvanična kancelarija se nalazi u općini Novi Grad, na adresi Trg solidarnosti br. 19
Udruženje TIM pruža podršku putem savjetovališta na facebook grupama Centar za trudnice i mame BiH- Savjetovalište Udruženja TIM i Online savjetovalište Udruženja TIM za trudnice i porodilje. Te fb stranice za roditelje Udruženje Tim- Podrška roditeljima.
O vama dvjema? 
Dovoljno da kažemo da smo dipl.psihologinje, osnivačice Udruženja i majke.
Kako uspijevate?
Premalo je riječi da se sve to opiše. Mnogo je tu emocija, neprospavanih noći, briga, suza, tuga, radosti i ljubavi. Kada dobijete poruku od neke majke, koja želi savjet za bolesno dijete, mi bukvalno proživljavamo s njom njen problem. Dežuramo. Bude tu i mnogo sretnih momenata, kada majke obavještavaju da su rodile, da je nikao prvi zubić, da je dijete ozdravilo, itd. itd.
Pored nematerijalnih stvari, mi često odvajamo novac od svoje porodice kako bi ova priča živjela.
Nikada za skoro 3 godine nije uskraćena besplatna psihološka podrška putem facebook grupe niti jednoj ženi koja se javila, a hiljade žena su pisale i pišu.
Godine odricanja, ulaganja i stvaranja su za nama, a mi smo slobodno mogu reći tek počele da gradimo jednu malu instituciju olakšanja, informisanja i podrške svim trudnicama i porodiljama diljem BIH. Svakog dana učimo i učimo jedne od drugih. Učimo i kako uživati u majčinstvu.
Saradnja?
U novembru mjesecu 2017.godine ostavrena je i zvanična saradnja Udruženja TIM i Zavoda za zdravsvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo. Direktor Zavoda, Prim.dr.med.,mr.sci. Mithat Kurtović izrazio je zadovoljstvo zbog postojanja i rada našeg udruženja te obećao punu saradnju u budućim projektima. Sastanku je prisustvovala i glavna sestra Zavoda, Dipl.med.sestra Sadiha Dervišević.
I gradonačelnik Grada Sarajeva, gospodin Abdulah Skaka na sastanku održanom početkom novembra 2017.godine izrazio je podršku radu Udruženja TIM: “Danas sam se sastao sa predstavnicama Kluba trudnica i mladih mama. Razgovarali smo o mogućnostima realizacije projekata koje će Grad u saradnji sa Udruženjem pokrenuti sa ciljem zaštite, promicanja i potpore majčinstva i dojenja. Prepoznali smo nekoliko prioriteta, te ćemo nastojati raditi na stvaranju okruženja u kojem će svaka buduća majka osjetiti potporu zajednice, a dijete imati bolje uvijete za zdravo i bezbrizno odrastanje, kako bi naši mali građani izrasli u velike, zdrave i kvalitetne ličnosti.”
Sretne smo što i Grad Sarajevo želi dati podršku našem radu.
Zaista nas raduje činjenica da gradonačelnik prepoznaje značaj našeg rada i istom želi dati doprinos. Vrijedi istaći i to da brojni uvaženi stručnjaci iz svih oblasti: pedijatrije, ginekologije, oblasti dojenaštva, farmacije, stomatologije, patronaže itd. ali i radnog prava, oblasti nošenja beba, logopedi, treneri sportova za djecu, i td. – sarađuju sa TIM-om i svoja stručna znanja dijele putem našeg savjetovališta, a sve u cilju olakšane edukacije i konkretnije podrške ovoj osjetljivoj kategoriji.
Šta trudnice i mame kažu o Udruženju?
Kako postati član?
Članica udruženja možete postati, tako što ćete uplatiti polugodišnju ili godišnju članarinu. Sam rad Udruženja možete pomoći donacijom ili saradnjom. U sva tri slučaja, ostvaruju se mnoge pogodnosti.
No automatic alt text available.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš