Region Ljepote Crne Gore

Kanjon rijeke Pive i Pivsko jezero

Kanjon Pive je jedan od nekoliko kanjona koji okružuju Durmitor.

Rijeka Piva se nalazi u severozapadnom dijelu Crne Gore u podnožju visoke planinske zone koja se naziva Pivska planina u planinskom sistemu Durmitora. Dolina rijeke Pive poznata je kao Pivska župa.

Kanjon Pive, kanjon Tare, kanjon Komarnice kanjon Drage i kanjon Sušice. Kanjon Pive je karakterističan po tome što je silom ljudske ruke izmjenjeno djelo prirode. Ipak, ovo umnogome ne narušava suštinu i ljepotu rijeke i kanjona. Izgradnjom hidroelektrane (1975. god.) i brane Martinje stvoreno je vještačko Pivsko jezero.

Jezero je na nekim mjestima duboko i preko 200 m, a dugo je 45 km. Rijeka Piva je iznimno čista a voda je konstantno pitka a Pivsko jezero smatra se najvećim rezervoarom pitke vode na svijetu.

Brana Martinje visoka je 220 metara i spada među najveće brane te vrste u Evropi.

Pogled na branu je veličanstven a ona djeluje nestvarno i impozantno.Potapanjem dijela kanjona stvoreno je Pivsko jezero čime je potopljena čitava jedna varošica, Plužine. Varoš Plužine je kompletno izmeštena i sagrađena na višoj koti, danas, na obali Pivskog jezera. Smatra se najmlađom varošicom na Balkanskom poluostrvu. Slično se dogodilo i sa Pivskim manastirom koji je bukvalno prenesen na višu kotu. Njegova izgradnja počela je 1573. godine i trajala sve do 1586. godine. Podigao ga je hercegovački mitropolit, kasniji Pećki patrijarh Savatije Sokolović.

Pivski manastir posjeduje izuzetno bogatu riznicu i vijekovima je predstavljao najvažniji duhovni i kulturni centar ovog područja. Unutrašnjost manastira oslikali su majstori iz Kotora još u 17. veku.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš