Savjetovalište Dobro rješenje ili ne?

Metod jednog djeda

Često možemo vidjeti u marketima djecu koja vrište, jer žele da im se ispuni neka želja. Ovo je metod jednog dede u takvoj situaciji. Da li je ovo dobro rešenje ili bježanje od rješavanja problema?!

Posmatrači obično imaju svoje ideje šta bi uradili i uglavnom kritikuju roditelje koji nisu vaspitali djecu, ali jedno je sigurno, najgore je onom čije dijete vrišti i ništa ne može da ga smiri. Kako ostati miran u takvoj situaciji? Portal “Brightside” možda ima rješenje! Oni su prenijeli iskustvo jedne žene koja je u supermarketu posmatrala deku koji je kupovao namirnice, dok je njegov trogodišnji unuk vrištao prvo za keksom, zatim za nekim voćem, pa žitaricama, sokom, a onda i za čokoladicama.

Vidjelo se da mu nije lahko. Ali, dok je uzimao neophodne stvari pregledajući spisak, stari čovjek je potpuno smirenim glasom govorio: “Polako, Alberte, nećemo još dugo. Polahko, dečko”, i nastavio sa traženjem namirnica sa spiska. Dijete je opet krenulo sa vrištanjem, a deka je samo rekao: “U redu je, Alberte, još nekoliko minuta i idemo. Izdrži, dečko”. Na izlazu iz samoposluge, dijete je počelo da izbacuje stvari iz kolica. Žena je opet čula deku: “Alberte, opusti se, druže. Nemoj biti uznemiren. Bićemo kod kuće za nekoliko minuta. Ne uzbuđuj se, Alberte”. 

Žena nije mogla da mu se ne obrati: “Znate, gospodine, znam da me se ovo ne tiče, ali stvarno ste bili sjajni! Ne znam kako ste uspjeli. Sve vrijeme ste zadržali smirenost, i koliko god da je on bio glasan i nervirao Vas, Vi ste neprestano smireno govorili da će sve biti u redu. Albert stvarno ima sreće što ima takvog deku.” 

Deka se nasmiješio i rekao:

“Hvala gospođo ali u zabludi ste. Ja sam Albert. Mali terorista se zove Stiv”, rekao je deka i ostavio ženu u šoku. Šta vi mislite o ovakvom načinu vaspitanja?

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš