Moje zdravlje Savjetovalište

Zašto je dobro pustiti klince da se svađaju, bez vašeg uplitanja

Imate li više od jednog djeteta tad ste sigurno doživjeli ili svakodnevno proživljavate njihove male, a katkad i velike razmirice koje nerijetko završavaju glasnom svađom, neželjenim udarcima i uplakanim licima.

I tada ste vjerojatno, kao i svaki drugi roditelj na svijetu koji želi spriječiti svađu, odlučili uplesti se da biste svađu riješili mirnim putem i potaknuli ih da se na takav način više ne svađaju.

Međutim, čak i u takvim konfliktima, koji nekad grozno zvuče, postoji nešto pozitivno i to bi trebao biti dovoljan razlog da ih pustite da svoje svađe riješe na svoj način.

Zašto?

Konflikti potiču kreativnost…

“Uplitanje u dječje svađe jedan je od načina da roditelji osiguraju djeci miran i stabilan dom, međutim, ako djeca ne budu izložena neslaganju time bismo mogli ograničiti njihovu kreativnost, moć rasuđivanja i argumentiranja svojih želja i stavova. Svađe nisu uvijek loša stvar”, naglasio je nedavno Adam Grant, profesor psihologije i menadžmenta na Writes University of Pennsylvania koji smatra da se ne bismo trebali bojati običnih svađa iz dnevnog boravka jer ona djecu ujedno uče moćima pregovaranja, preuzimanja odgovornosti pa čak i kompromitiranja te se zbog istih tih razloga roditeljima savjetuje neka ih puste te neka se ne boje čak i svoje partnerske razmirice izložiti otvoreno pred djecom. Grant pritom navodi i jedno istraživanje koje izravno povezuje kreativnost odraslih koji su odrasli u manje skladnim domovima te je otkriveno da je baš taj povremeni nesklad pozitivno utjecao na njihovu kasniju razinu kreativnosti.

Kad sami rješavaju svoje sukobe, postaju nezavisniji…

Da se psihologe pita oni bi se u dječji sukob upleli tiho, ali samo onda kad bi sukob zaprijetio prerasti u nasilje. S njihovim se mišljenjem slaže i Melissa L. Fenton, blogerica i majka četvero djece koja je postala slavna nakon video posta u kojem dvoje njene djece nosi “majicu ljubavi” u kojoj su zajedno, da bi smirili svoju svađu, plesali u čvrstom zagrljaju…Međutim, kako i ona sama kaže, to bi mogla biti dobra terapija za djecu, ali život nam često ne ostavlja dovoljno vremena da bismo se djeci posvetili lukavim terapijama i zato je zapravo bolje što prije ih pustiti da svoje svađe pokušaju riješiti sami. Dok će god djeci trebati treća strana koja će rješavati njihove sukobe, oni ih neće znati riješiti sami.

Svađe ih pripremaju za veće društvo…

“Djeca koja su navikla raspravljati, tražiti svoje i argumentirano insistirati nisu i neće biti šokirana kad se jednom nađu u većem društvu. Ako će roditelj rješavati sukobe svoje djece i prije nego što oni prijeđu u pravu bratsku svađu, takva se djeca neće znati boriti za sebe jednom kad roditelj ne bude u blizini. Djeca moraju čim prije naučiti kako se izraziti i kako svoje argumente iskoristiti u svoju korist. Za to nema boljeg razdoblja života od djetinjstva i nema boljeg partnera za učenje rješavanja konflikata od braće i sestara”, mišljenja je Grant… I kasniji život i poslovni svijet

Moć uvjeravanja, argumentiranja, pa čak i muljanja u svoju korist, važne su vještine koje će djecu puno bolje pripremiti za ralje poslovnog svijeta.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš