Bosna i Hercegovina Politika

Predsjednik samoproglašene Južne Osetije negirao da je došao u BiH

Nisam došao u Bosnu i Hercegovinu, već za praznik u Republiku Srpsku – ustvrdio je danas predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Anatolij Bibilov, komentarišući određene navode da je zbog njegovog prisustva u Banjoj Luci, 9.januara, na "Dan RS-a", Gruzija uputiladiplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

Istakao je da Južna Osetija želi da sarađuje s narodima koje smatra prijateljskim.

-Ne moramo za to od nekoga da tražimo dozvolu. Šta više, ne trebamo tražiti dozvolu za to od Gruzije, koja je nedavno uništavala narod Južne Osetije – ustvrdio je Bibilov, ali i dodao da žele dobre međusobne odnose sa svima, koji to žele pa i s Gruzijom.

Tokom sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom zaključili su, kazao je, da je nastanak i razvoj dvaju republika gotovo pa isti, kao “bliznakinja”.

-Imamo isti pogled na svijet i na isti način ocjenjujemo događaje i imamo isti odnos prema našem strateškom partneru – Ruskoj Federaciji – rekao je Bilibov na konferenciji za novinare.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik smatra da je saradnja RS i Južne Osetije legitimna, imajući u vidu, kako je naveo, zajedničku istoriju koja je u značajnom mjeri slična kada su u pitanju “naše republike”.

Dodik je dodao da cijeni “borbu za slobodu” naroda Južne Osetije te smatra da oni imaju suvereno pravo da odlučuju o svojoj sudbini, kao i svi narodi, a u skladu s Poveljom UN-a.

-Smatram potpuno legitimnim da RS sarađuje s institucijama Južne Osetije, tražeći zajedničke moguće korake čiji je rezultat i danas potpisani sporazum o saradnji – rekao je Dodik.

On je kritikovao ambasadoricu Švajcarske u BiH zbog pisma u kome mu je navela da RS ne bi trebalo da slavi 9.januar. Dodik to smatra miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i njenim “nepoznavanjem situacije u BiH”.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš