Politika Svijet Cavusoglu

Erdogan želi sastanak licem u lice s Angelom Merkel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi da se lično sastane s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel  kako bi dvoje čelnika popravilo narušene odnose dvije zemlje, izjavio je šef turske diplomatije.

Na sastanku s njemačkim novinarima u turskom gradu Antaliji u srijedu navečer, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da bi Erdogan volio pozvati Merkel u Tursku kada se njeni koalicijski pregovori okončaju, ili ukoliko bude moguće, lično će otputovati u Njemačku.

Njemačko-turski odnosi teško su narušeni nakon pokušaja puča protiv Erdogana nu 2016. On je optužio Njemačku da pruža utočište pristalicama Fetullaha Gulena, imama u egzilu i njegovog bivšeg saveznika za koga vjeruje da je orkestrirao propali puč.

Turska je otada uhapsila nekolicinu njemačkih državljana pod optužbama vezanim za terorizam i optužila je njemačke političare da se ponašaju poput naciata nakon što je turskim ministrima zabranjeno da održavaju mitinge u Njemačkoj u prošloj godini.

Turska, međutim, odnedavno insistira na normalizaciji odnosa a njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel pozvao je Cavusoglua u svoj rodni grad prošlog  vikenda.

Erdogan je također imao nekoliko telefonskih razgovora s Merkel i njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, saopćio je turski diplomata.

– Trebali bismo održati dijalog – izjavio je  Cavusoglu.

Najspornija tačka u odnosima između Berlina i Ankare j hapšenje njemačkog novinara Deniza Yucela, koji se drži skoro sedam mjeseci u turskom zatvoru bez podizanja optužnice.

Njemačka tvrdi da je Yucelovo hapšenje politički motivirano, što Cavusoglu negira.

– Šta ja dobijam od hapšenja Deniza Yucvela? Šta dobijam zauzvrat? Ništa. To truje naše odnose. Da li sam sretan zbog toga? Nisam. Ja se, međutim, ne mogu miješati u pravosudni sistem kako bi se riješio tog problema – izjavio je šef turske diplomatije.

On je ponovio tvrdnju Ankare da Yucel, dopisnik novina Die Welt, nije imao odgovarajuću akreditaciju.

– Zbog toga njegov slučaj nema nikakve veze s novinarstvom, nema ništa s tursko-njemačkim odnosima – kazao je Cavusoglu.

On je odbacio kritike Ankare zbog prošlogodišnjeg diplomatskog spora oko izjava o nacistima.

– Nazivali ste Erdogana diktatorom, teško ste uvrijedili Erdogana. Ako nazivate Erdogana i nas diktatorima, trebate očekivati slične kritike od Erdogana – kazao je.

Csvusoglu je, ipak, bio pun poštovanja prema Merkel.

– Ona je jedini istinski čelnik u Evropi u posljednjih pet, šest godina – kazao je on prenosi dpa.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš