Gastro

8 divnih zimskih juha koje će vam ugrijati i tijelo i dušu

foto: Dreamstime

Pripremite krem juhu od brokule, sira ili krumpira, brzu ili rusku juhu od kupusa, juhu od rajčica, riblju juhu ili popularnu minestrone i uživajte u laganom obroku za bilo koje doba dana.

Juha od brokule

SASTOJCI: 900 G BROKULE, 50 ML MASLINOVA ULJA, 2 REŽNJA ČEŠNJAKA, SOL, SVJEŽE MLJEVENI PAPAR, 4 ŠALICE PILEĆEG TEMELJCA, 180 G PARMEZANA, 1 LIMUN

PRIPREMA: Zakuhajte vodu u velikom loncu pa dodajte brokulu narezanu na cvjetove i kuhajte pet minuta. Ocijedite i ostavite sa strane. U lonac dodajte maslinovo ulje i zgnječeni češnjak te zagrijavajte na srednjoj vatri. Kad češnjak omekša i počne poprimati zlatnu boju, dodajte brokulu, začinite solju i paprom te promiješajte.

Poklopite lonac, smanjite vatru na najmanje i kuhajte oko jedan sat uz povremeno miješanje, dok se brokula na pritisak raspadne. Ulijte pileći temeljac i zagrijte do vrenja te kuhajte još pet minuta. Polovicu juhe usitnite u blenderu. Ispasirani dio juhe vratite u lonac te dodajte parmezan i limunov sok. Poslužite uz tostirani kruh.

foto: Dreamstime

Krem juha od krumpira

SASTOJCI: 350 G KRUMPIRA, L VODE, 2 DL VRHNJA, 1/2 DL MLIJEKA, 3 ŽLICE NARIBANOG SIRA, 40 G MASLACA, ŽUMANJAK, SOL, PAPAR, 60 G ŠUNKE, ŽLICA SITNO SJECKANOG PERŠINA, 100 G TJESTENINE PENNE

PRIPREMA: Skuhajte tjesteninu, ocijedite je i pomiješajte s malo ulja. Krumpire ogulite, narežite na kockice, posolite i kuhajte dok ne omekša. Ocijedite vodu i stavite je sa strane, a krumpir propasirajte i vratite u lonac.

Dodajte maslac umućen sa žumanjkom, ulijte vrhnje pomiješano s mlijekom i vodu u kojoj se krumpir kuhao. Ostavite juhu na vatri samo da se dobro zagrije te dodajte peršin pa poslužite sa šunkom narezanom na trake koju ste prepržili na malo masnoće. Prije posluživanja u juhu dodajte žlicu tjestenine.

Riblja juha

SASTOJCI: 500 G SVJEŽEG OSLIĆA, GLAVICA LUKA, MRKVA, CELER, RAJČICA, DL BIJELOG VINA, LOVOROV LIST, 5 ZRNA PAPRA, 2 ŽLICE LIMUNOVA SOKA, SOL, PERŠIN, 200 G KRUMPIRA.

PRIPREMA: Očistite i filetirajte ribu. Glave očistite te s kostima i repovima namočite oko deset minuta u slanoj vodi. Ocijedite ih i stavite u lonac. Nasjeckajte mrkvu, celer i luk te stavite u lonac s lovorovim listom, zrnima papra i rajčicom.

Dolijte vodu i kad zavrije kuhajte temeljac na laganoj vatri oko 20 minuta. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Omekšanu ribu s komadima mrkve izvadite iz juhe pa ih prebacite u drugu zdjelu. Juhu procijedite, dodajte krumpir, limunov sok, vino i peršin. Kuhajte 20 minuta dok se krumpir ne skuha te umiješajte kuhani oslić i mrkvu.

Minestrone

SASTOJCI: 100 G SUHE SLANINE, 70 G MASLACA, 1⁄2 GLAVICE LUKA, 200 G OGULJENIH NASJECKANIH RAJČICA, SITNO NASJECKANI RUŽMARIN, BOSILJAK, PERŠIN, LOVOROV LIST, 200 G GRAHA; PO 100 G RAZNOG POVRĆA: MRKVE, TIKVICE, GRAŠKA; 2 L BISTRE JUHE ILI GOVEĐEG TEMELJCA, ČEŠANJ ČEŠNJAKA, 2 ŠAKE SITNE TJESTENINE, 60 G PARMEZANA.

PRIPREMA: Namočite grah u vodi dan prije, a sutradan ga skuhajte napola. Nasjeckajte slaninu na kockice te popržite na 40 g maslaca s ružmarinom i lovorom. Dodajte rajčice, posolite i popaprite. Na preostalome maslacu pirjajte sve ostalo povrće oko 20 minuta s napola kuhanim grahom.

Spojite s lukom, slaninom i rajčicama te pirjajte sve još nekoliko minuta. Zalijte juhom i kuhajte dok povrće ne omekša. Dvadesetak minuta prije posluživanja zakuhajte u gotovu juhu tjesteninu. Na kraju dodajte bosiljak, peršin, lovor i protisnuti češnjak. Poslužite vruće s naribanim parmezanom.

foto: Dreamstime

Ruska juha s kupusom

SASTOJCI: 150 G KISELOG KUPUSA, 100 G KUHANE ŠUNKE, 50 G TELEĆE JETRE, 100 G ŠAMPINJONA, 10 G KOPRA, 10 G KAPARA, 70 G JEČMENE KAŠE, 5 DL GOVEĐEG TEMELJCA, SOL, PAPAR.

PRIPREMA: Operite ječmenu kašu i stavite je kuhati u posoljenoj vodi. Na uske trake izrežite kuhanu šunku i jetru. Očistite šampinjone ili neku drugu vrstu gljiva i narežite na ploške.

Na zagrijanom ulju prepržite jetra i šunku. Dodajte gljive i kiseli kupus te pirjajte sve oko 15 minuta. Umiješajte kapare i sjeckani kopar. Zalijte s goveđim temeljcem, dodajte ocijeđenu i napola kuhanu ječmenu kašu te kuhajte sve još pola sata, dok ječam ne omekša. Gotovu juhu poslužite u keramičkim zdjelicama.

foto: Dreamstime

Krem juha od sira

SASTOJCI: 2 LUKA, 2 ŠALICE VODE, 2 ŽLICE MASLACA, 2 ŽLICE BRAŠNA, ŽLIČICA SOLI, 1/2 ŽLIČICE BIJELOG PAPRA, 2 ŠALICE MLIJEKA, 1/2 ŠALICE RIBANOG PARMEZANA ILI TVRDOG OVČJEG SIRA, PRŽENE KOCKICE KRUHA, SJECKANI PERŠIN.

PRIPREMA: Očistite luk i narežite ga na rezance. Kuhajte ga u vodi dok ne omekša. Na manjoj tavi napravite svjetliju zapršku od maslaca i brašna. Ubacite zapršku u zdjelu s lukom i vodom.

Posolite i popaprite te postupno ulijevajte mlijeko neprestano miješajući dok se juha ne zgusne. Dodajte sir i nastavite s miješanjem dok se ne rastopi. Gotovu juhu poslužite u zagrijanim tanjurima, dodajte dvije-tri žlice prženih kockica kruha i pospite sjeckanim peršinom.

Brza juha od kupusa

SASTOJCI: 500 G KISELOG KUPUSA, 450 G KONZERVIRANOGA GRAHA, 100 G SLANINE, MASLINOVO ULJE, SOL, PAPAR, 1/2 ŽLIČICE MLJEVENE CRVENE PAPRIKE.

foto: Dreamstime

 

Juha od rajčica s mesnim okruglicama

SASTOJCI: 3 ŽLICE ULJA, GLAVICA LUKA, PERŠIN, 2 MRKVE, 250 G SJECKANIH RAJČICA, 1 i 1/2 L VODE, ŽLICA ŠEĆERA, DL CRNOG VINA, 3 ŽLICE LIMUNOVA SOKA; OKRUGLICE: VEĆA ŽEMLJA, BOSILJAK, JAJE, DL MLIJEKA, 250 G MLJEVENOG MESA, SOL, PAPAR.

PRIPREMA: Narežite pecivo na kockice i namočite ga u malo mlijeka. Ocijedite ga pa pomiješajte s mljevenim mesom, jajem i bosiljkom. Posolite i popaprite te izmiješajte. Oblikujte okruglice.

Mrkvu nasjeckajte te popržite na ulju sa sjeckanim lukom i peršinom. Popržite te dodajte sjeckane rajčice. Pirjajte ih dok ne omekšaju, dolijte vodu i pustite neka prokuha. Ulijte crno vino, posolite juhu te dodajte malo šećera i limunova soka. Ubacite mesne okruglice i kuhajte oko 15 minuta.

Još neodoljivih recepta za jela na žlicu potražite u magazinu Skuhatćute.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš